سایت شعرناب محیطی صمیمی و ادبی برای شاعران جوان و معاصر - نقد شعر- ویراستاری شعر - فروش شعر و ترانه اشعار خود را با هزاران شاعر به اشتراک بگذارید

منو کاربری



عضویت در شعرناب
درخواست رمز جدید

معرفی شاعران معاصر

انتشار ویژه ناب

♪♫ صدای شاعران ♪♫

پر نشاط ترین اشعار

حمایت از شعرناب

شعرناب

با قرار دادن کد زير در سايت و يا وبلاگ خود از شعر ناب حمايت نمایید.

کانال تلگرام شعرناب

تقویم روز

جمعه 2 آذر 1403
    21 جمادى الأولى 1446
      Friday 22 Nov 2024
        مقام معظم رهبری سید علی خامنه ای و انقلاب مردمی و جمهوری اسلامی ایران خط قرمز ماست. اری اینجا سایت ادبی شعرناب است مقدمتان گلباران..

        جمعه ۲ آذر

        پست های وبلاگ

        شعرناب
        تصویر در شعر
        ارسال شده توسط

        حبیب الله نبی اللهی قهفرخی

        در تاریخ : يکشنبه ۱۱ فروردين ۱۳۹۲ ۰۴:۴۹
        موضوع: آزاد | تعداد بازدید : ۹۴۴ | نظرات : ۳

              شعر حاصل احساس و اندیشه شاعر در رابطه با موضوع، اتفاق و یا حالتی است که آن را با کلمات و واژه های ساده، زیبا و مناسبی به تصویر کشیده و بیان می کند. شاعر این تصویر را با توجه به علائق، خصوصیات و تجارب خود همانند یک نقاش که نقش مورد نظر خود را بر روی بوم ترسیم می کند در قالب واژه ها بیان می دارد. گاهی این واژه ها حتی از چند کلمه بیشتر تجاوز نمی کنند اما می بینیم شعر حاصله از هر نظر کامل و تصویر و تخیلی قوی در آن موج می زند که احساس و اندیشه ژرف شاعر را به مخاطب نشان می دهد.
              شاعر بوسیله حواس و تجربیات خود با مصالحی که در پیرامون و محیط اطرافش وجود دارد ارتباط برقرار می کند و شعر را خلق می کند. این مصالح، در خانه، شهر، خیابان، کوچه، بیابان، باغ، آسمان، کهکشان، بهار، تابستان، پاییز، زمستان، روز، شب، دریا و ... همه در دسترس اوست و شاعر برداشت و تجربه خود را در هم تلفیق کرده و احساس و اندیشه ی خود را در قالب کلماتی مناسب به تصویر کشیده و پیش روی مخاطب قرار می دهد. طبیعتاً این تصویر از الهام و شهود اولیه ای بوجود می آید که جرقه ی آن در ذهن وی زده می شود سپس به کشف آن می پردازد و شعر حیات پیدا می کند . وقتی که بیت اول در ذهن شاعر بصورت الهام تظاهر کرد و جوشید وی از تجارب خود کمک گرفته و کوشش می کند با توجه به برداشت هایش به تکمیل آن بپردازد و احساسش را با خلاقیت و شور و شوق در قالب شعر بریزد.
             هر شعر دارای یک تصویر است و این تصویر مختص آن شعر خواهد بود.شعرامروز که اسم های مختلف نیمایی، سپید، آزاد، مدرن، حجم، تجسمی و غیره دارند و بعضی از آن ها نه وزن دارد و نه قافیه و در آن ها سخن گفتن شاعر به زبان تصویر و موجز می باشد و تاویل پذیرند همه دارای تصویر هستند بدین منظور مطلبی را که دکتر شفیعی کدکنی در کتاب صور خیال در شعر فارسی آورده است بیان می کنم« به گفته ی سند برگ، کودکی خردسال می خواست بوته ی ذرتی را از زمین بیرون آورد اما نمی توانست و هر چه می کوشید آن بوته بر جای خود استوار بود، اما سرانجام کوشش او به سامان رسید و بوته ی ذرت از زمین کنده شد، کودک با شادمانی بسیار پدرش را از حاصل کوشش خود آگاه کرد. پدرش گفت:« آری، تو هم مردی شدی و نیرویی داری » آن طفل خردسال با غرور در پاسخ پدرش گفت:« آری، همه ی زمین یک سرش را گرفته بود و من یک سرش را تا سر انجام من غالب شدم » این تصویر ذهنی کودک، این تصرفی که تخیل او در بیان واقعیت کرده، این اسناد مجازی، بیان شاعرانه ی زیبایی است که حاصل بیداری آن طفل نسبت به یک گوشه از ارتباط های انسان و طبیعت است.)
        البته ناگفته نماند گاهی ممکن است یک شعر تصاویر متعددی داشته باشد. طبیعتا شعری زیبا، دلنشین و کامل است که تصویر قابل تاملی در آن وجود داشته باشد. به این شعر فریدون مشیری بنام مروارید مهر توجه فرمایید:
         « دو جام یک صدف بودند
        دریا و سپهر آن روز
        درآن، خورشید
        این دردانه مروارید
        می تابید»
        شاعر، آسمان و دریا را بسان دو کفه صدف در نظر آورده و خورشید را بعنوان مرواریدی که در درون این صدف قرار دارد و این حالت در غروب همیشه اتفاق می افتد. شاعر چقدر زیبا و جالب آن را به تصویر کشیده است. در اینجا شاعر از مصالح طبیعی یا طبیعت که من و شما به احتمال زیاد برای یکبار هم شده آن را مشاهده کرده ایم و بدون توجه از آن گذشته ایم استفاده کرده است. و همین طور در شعر دیگری بنام عشق گمشده از هوشنگ ابتهاج آمده است:
        « در باغ دل شکفت گل تازه امید
        کز چشمه نگاه تو باران مهر ریخت
        پیچید بوی زلف تو در باغ جان من
        پروانه شد خیالم و، با بوی گل گریخت»
        شاعر، در این شعر دل را به باغی تشبیه نموده و امید را گلی تازه شکفته در این باغ  و مهر را بعنوان بارانی از چشمه نگاه و خیالش را پروانه ای که به دنبال بوی گل رفته است و همین طور پیچیدن به زلف در باغ جان. همه مصرع ها دارای تصویر های روشن و گویایی هستند و بسیار زیبا بیان شده اند. شعر ساده و قابل تامل دیگری دیدم بنام ویرگول از خانم منیره پرورش، با اینکه این شعر از چند کلمه بیشتر تجاوز ننموده است اما بسیار زیبا و جالب جدایی را به تصویر کشیده است:
        ،
        ویرگول
        « من ، تو
        مقصر ویرگول است»
        و آنگاه کوتاه ترین شعری را دیدم که بلندای آن به طول تاریخ زندگی انسان و بی نهایت تصویر در آن موج می زد و آن شعر یک کلمه بود و آن کلمه « مادر» بود.       

        ارسال پیام خصوصی اشتراک گذاری : | | | | |
        این پست با شماره ۱۳۲۸ در تاریخ يکشنبه ۱۱ فروردين ۱۳۹۲ ۰۴:۴۹ در سایت شعر ناب ثبت گردید

        نقدها و نظرات
        تنها کابران عضو میتوانند نظر دهند.



        ارسال پیام خصوصی

        نقد و آموزش

        نظرات

        مشاعره

        میر حسین سعیدی

        لاله و گل نشانه از طرف یار داشت ااا بی خبر آمد چنان روی همه پا گذاشت
        ابوالحسن انصاری (الف رها)

        نرگس بخواب رفته ولی مرغ خوشنواااااااگوید هنوز در دل شب داستان گل
        میر حسین سعیدی

        رها کن دل ز تنهایی فقط الا بگو از جان ااا چو میری یا که مانایی همه از کردگارت دان
        نادر امینی (امین)

        لااله الا گو تکمیل کن به نام الله چو چشمت روشنی یابد به ذکر لااله الا الله چو همواره بخوانی آیه ای ازکهف بمانی ایمن از سیصد گزند درکهف بجو غاری که سیصد سال درخواب مانی ز گرداب های گیتی درامان مانی چو برخیزی ز خواب گرانسنگت درغار مرو بی راهوار در کوچه و بازار مراد دل شود حاصل چو بازگردی درون غار ز زیورهای دنیایی گذر کردی شوی درخواب اینبار به مرگ سرمدی خشنود گردی زدست مردم بدکار
        میر حسین سعیدی

        مراد دل شود با سی و نه حاصل ااا به کهف و ما شروع و با ه شد کامل اااا قسمتی از آیه سی ونه سوره کهف برای حاجات توصیه امام صادق ااا ما شا الله لا قوه الا بالله اال

        کاربران اشتراک دار

        محل انتشار اشعار شاعران دارای اشتراک
        کلیه ی مطالب این سایت توسط کاربران ارسال می شود و انتشار در شعرناب مبنی بر تایید و یا رد مطالب از جانب مدیریت نیست .
        استفاده از مطالب به هر نحو با رضایت صاحب اثر و ذکر منبع بلامانع می باشد . تمام حقوق مادی و معنوی برای شعرناب محفوظ است.
        3