سلام جناب رمضانی عزیز
روز و روزگارتون خوش
در اینجا منظورم از نقد، دقیقا و فقط برطرف کردنِ ایرادات کار بود نه دیدن زیبایی های کار. فرمایش شما مانند این است که بگوییم در ساختمان سازی پرداختن به نقشه از آسان ترین کارهایی است که می توان انجام داد و از حیث علمی ارزش چندانی ندارد. قالب در کلاسیک، ساختمان کار است. مهندس ناظر (منتقد) با توجه به نقشه و قوانین و استانداردهای پذیرفته شده بررسی می کند و معایب کار را می گیرد. بعد از اینکه ساختمان درست بنا شده بود، به زیبایی های معنایی و عروضی، (که همان نازک کاری و دکوراسیون داخلی) هست می رسیم. حالا می تواند زیبایی و معنا و هارمونی و روان شناختی و فلسفی و ...(که فرمودید) داشته باشد یا نه به بدترین شکل و کج سلیقه ترین حالت ممکن کار شده باشد.
بدنه ساختمان و نما را که قوانین شهرسازی(عروض) اجازه نمیدهد خراب باشد. داخل ساختمان هم (معنا و زیبایی) سلیقه ی صاحب خانه است(شاعر) . دو بحث جداست این دو
"یک اثر هنری از دیدگاه،هرمونتیک،ابعاد اجتماعی،روانشناختی،مکتب شناسی،فلسفی،گرایش های درونی،فنی،زبانی،لغوی،اصلاح طلبانه،نماد شناسی و... میتواند مورد بحث باشد."
با این پارامترها که فرمودین نمی توانید از اثر هنری ایراد بگیرید و نقد کنید(منظورم از نقد در اینجا و نوشته قبل فقط رفع ایرادات و به تکامل رساندن اثر است)
پاسخ شاعر به ایرادِ شما این خواهد بود: دیدگاهِ من از نظر هرمونتیک،ابعاد اجتماعی،روانشناختی،مکتب شناسی،فلسفی،گرایش های درونی،نماد شناسی و... همین است که در شعر آورده ام!! سلیقه و اعتقادم همین است که در شعر آمده.
درست هم می گوید، بحث در اکثر این موارد که گفتید میشود نقدِ اندیشه ی شاعر! نه نقدِ اثر.
فرمودید "سپید ها را اتفاقا خیلی میشود به نقد کشید"
( موافق نیستم. نقد زمانی اتفاق می افتد که بتوان اثر را با معیاری مقایسه کرد. چه از نظر قالب چه از نظر محتوا)
در عمل این اتفاق نمی افتد. ستون نقدِ همین سایتِ شعر ناب یا سایت های مشابه را مرور بفرمایید. یا مثلا اشعار پنج صفحه ی آخرِ سایت را بررسی کنید می بینید که اکثرِ نظرات اشعار سپید، تشویق است و نقدی نیست. چرا؟ به همان دلیل که در نظر اولم عرض کردم: قانون و معیارِ پذیرفته شده و دارای اجماع در این رابطه موجود نیست. مثلا آقای دکتر زبان شناس فلانی این نظر را دارد و آقای پروفسور ادب شناس فلانی نظری در ردِ نظرِ اولی (مثلا همین الان در رابطه با نظر دکترهایی که نام بردید با آقای شفیعی اختلاف نظر دارید).
اما در مورد کلاسیک این اتفاق نمی افتد. قوانینی وجود دارد که اکثریت قریب به اتفاق موزون سرایان پذیرفته اند.
درست گفتید در نقدِ سپید همین اتفاق می افتد، بحث و کدورت پیش می آید. چون نقشه ی ساختمان وجود ندارد معمار(شاعر) می گوید من هدف داشته ام کارم زیبا و پرمعناست و مخاطب درک نکرده معنا را. ناظر(مخاطب یا منتقد ) هم می گوید شعر زیبا نبود و معنا نداشت و ...
وقتی به جایی رسیدیم که این مشکلِ ساختمان حل شد بعد می توان در مورد درونِ ساختمان نظر داد. می توان فقط نظر داد!! چون داخلش مربوط به اندیشه و اعتقاد شاعر است و نمی توان اندیشه وباورها را نقد کرد( چهار دیواری اختیاری)
عرض من در مورد نقد و رفع ایراد بود (که بزرگترین عامل اعتلای هنر است) و فرمایش شما در مورد معنا و زیبایی های درونی اثر. تقابل موضعی با شما ندارم. در مبحث مطروحه تان با شما موافقم.
بزرگوارید و دوست داشتنی
تیک نقد می زنم که هم لذتِ خواندن این شعر زیبا را نصیبِ دوستانی که نخوانده اند بکنم و هم شاید این تبادلِ اطلاعات من و شما به درد کسی بخورد.
دروداستابزرگوارم
بسیارزیبابود