سایت شعرناب محیطی صمیمی و ادبی برای شاعران جوان و معاصر - نقد شعر- ویراستاری شعر - فروش شعر و ترانه اشعار خود را با هزاران شاعر به اشتراک بگذارید |
|
||||||||||||||||
کلیه ی مطالب این سایت توسط کاربران ارسال می شود و انتشار در شعرناب مبنی بر تایید و یا رد مطالب از جانب مدیریت نیست .
استفاده از مطالب به هر نحو با رضایت صاحب اثر و ذکر منبع بلامانع می باشد . تمام حقوق مادی و معنوی برای شعرناب محفوظ است. |
🍃به نام خدا🍃
( ... اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ وَ أَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقًا لَكُمْ وَ سَخَّرَ لَكُمُ الْفُلْكَ لِتَجْرِيَ فِي الْبَحْرِ بِأَمْرِهِ وَ سَخَّرَ لَكُمُ الْأَنْهَارَ ﴿۳۲﴾ وَ سَخَّرَ لَكُمُ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ دَائِبَيْنِ وَ سَخَّرَ لَكُمُ اللَّيْلَ وَ النَّهَارَ ﴿۳۳﴾ وَ آتَاكُمْ مِنْ كُلِّ مَا سَأَلْتُمُوهُ وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لَاتُحْصُوهَا إِنَّ الْإِنْسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ ﴿۳۴﴾) --- از سوره ابراهیم.
سلام و درود بی پایان بر یکایک نابیان ارجمند و آرزوی سلامتی و عزّت روزافزون برای مدیر عزیز سایت و همگی شما بزرگواران
باسپاس از شما برادر بزرگوار آقای کاظمینیک گرانقدر
برای پرسش زیبا و پژوهندهتان
تیتر وبلاگ تان (جهان سخت) یادآور عنوان فیلم اَکشِنِ (جان سخت) است 😊 من که هیچم و به اندازه ی هیچ هم حتی از علمِ نجوم و کیهانشناسی سر رشته ای ندارم چه رسد به این که اِذعان بدارم که جهان سخت است یا آسان ! البته جهان خود متشکل از دنیای اضداد و مُتمّمات و نیز مُکمّلات است ؛ لذا اختصاصاً انسانها و عموماً جمیع موجودات ، تا سَختی نکشند به آسانی نرسند و متقابلاً اگر آسانی برگُزینند و سَهلانگار باشند ؛ با سختیها مواجه میگردند . در مُصحف شریف قرآن خودِ خدا با دوبار تاکید می فرماید : ( اِنَّ مَع َ العُسرِ یُسری فَاِنَّ مَعَ العُسرِ یُسری ) و لذا با این ارمغان و امیدبخشی که یگانه خدا به خلایقِ خویش ، نَوید می دهد ؛ سختی ها هرچه باشند بالاخره گُذرا هستند و جای مَلالی نیست . یعنی کلاً بی خیال. چه غم 😊 ولی از مطالعاتِ اخیرِ پژوهشگران فقط اینقَدَر می دانم که جهان در حال ِ حاضر به سرعتِ وَرای نور در حال انبساط هست و بی نهایت است و میلیاردها کهکشان عینِ منظومه ی شمسی را دارد و این بی حدیِ بسط و گسترش نمایانگرِ قدرتِ لایزال الهی است و ذرّه بودن ِ ما را نشان می دهد ولی سبحان الله که در درونِ هر ذرّه ، جهانِ اکبری نهفته است که از کمال و جمالِ الهی در دقّت آفرینش ، نشاءت دارد. واللهُ عَلیمُ الحکیمُ الخَبیرُ العَزیز.
به قول حضرت علی (ع) در مناجات نامه اش:
مولایَ یا مولا یاالله
اَنت القَویُّ العَزیزُ الکبیرُ المُتَعال
و اَنا الضَّعیفُ الذَّلیل ..
وَ هَل یَرحَمُ الضعیف و الذَّلیلَ
اِلّا القَویُّ العَزیزُ الکبیرُ المتعال ؟
آخرین نظریهی موجود مربوط به هستیشناسی نظریه مه بانگ یا بینگ بنگ است . این نظریه یک مُدِلِ کیهان شناسی است که تاکنون از دیدگاهِ آزمایشات و رَصَدهای نجومی توانسته است بیشترین تائیدات را از سوی جامعهی علمی بین المللی به دست آورد.
کیهان شناسان با همین اصطلاح بیگ بنگ و انفجار هستیآور ، به شرح و تفسیر این ایده می پردازند که جهان از یک حالتِ نخستینِ بی نهایتگرم تشکیل شده و تمام کائنات در یک هستهی اتم یا حتی کوچکتر از آن ، ابسیلونی جای داشت و در یک لحظه و یک دَم یک آن ، یهویی ، این فضا و زمان آغاز می شود یعنی با یک بیگ بنگ که حاصل گرانش شدید ناشی از فشردگی بوده، شروع شد.
بهطور کلی امروزه چنین پذیرفته می شود که فضا، زمان، ماده ، انرژی و قوانین طبیعت جملگی با بیگ بنگ پا به عرصهی وجود گذاشته اند. شاهد و دلیل وجود بیگ بنگ، قانونِ مشاهده شدهی پروفسور هابل است.
ادوین هابل (Edwin Hubble) در سال 1929 میلادی از طریق مشاهدات خود و بررسی روی انتقال به سرخ 24 کهکشان و مقایسهٔ آنها با یکدیگر به این نتیجه رسید که کهکشانهای دورتر با سرعت بیشتری در حال دور شدن هستند همانطوری که معادلات انیشتین پیش بینی کرده بود. دانشمندان به این فکر افتادند که اگر جهان در حال انبساط باشد؛ پس احتمالاً نقطه ی آغازی برای خود دارد. اگر این کهکشان ها در گذشته های دور، به زمین خیلی نزدیک تر بودند. اگر حرکت کهکشان ها در زمان گذشته را در ذهن خود مسیریابی کنیم ، نه تنها به زمانی می رسیم که جهان آغاز شده، بلکه به این مفهوم می رسیم که کلیه کهکشان ها باید از یک حجم کوچکی شروع به حرکت کرده باشند.
دانشمندان علم نجوم و اخترشناسی میگویند جهان به سرعت در حال انبساط است و ۹۴ درصد کهکشانهای جهان هرگز برای انسانها قابل دسترس و رویت نیستند و انسان میتواند حداکثر فقط ۶ درصد کیهان را با تجهیزات نجومی و تلسکوپ های پیشرفته و ماهواره های شناور در فضا شناسایی کند.
محققان تصریح میکنند که امروزه، بیشتر کهکشانهای عوالمِ موجود ، سریعتر از سرعت نور در حال دور شدن هستند.
شعاع “جهانِ قابلِ مشاهده” ۴۶.۱ میلیارد سال نوری است، این حد فاصلهای است که نور اجرام کیهانی میتوانند خود را به ما برسانند.
به گفتۀ اخترشناسان کهکشانهایی که بیش از ۱۸ میلیارد سال نوری با زمین فاصله دارند، برای همیشه غیرقابل دسترس هستند، در واقع انبساط کیهان طوری کهکشانها را از یکدیگر دور میکند که حتی اگر با سرعت نور به سمتشان سفر کنیم، هرگز به آنها نخواهیم رسید. زیرا فراتر از فواصل ۱۴.۵ میلیارد سال نوری، “انبساط کیهان” کهکشانها را سریعتر از آنچه نور میتواند حرکت کند، از یکدیگر دور میکند.
ما فقط نور ِ کهکشانهایی را میبینیم که در جهان قابل مشاهدۀ ما قرار دارند نه خودِ آنها را و از زمان بیگ بنگ تاکنون فرصت داشتهاند خود را نمایان سازند، فرای “جهانِ قابلِ مشاهده” کهکشانهایی وجود دارند که با سرعت نور در حال دور شدن هستند و نور آنها هرگز به ما نخواهد رسید. این نکته نیز حائز اهمیت است که هر شی در “جهان قابل مشاهده” هم لزوماً قابل دسترس و شناسایی نیست.
طبق تخمینها “جهان قابل مشاهده” دارای حدود ۲ تریلیون کهکشان است.
تلسکوپ فضایی هابل در زمان بررسی تصویر فراژرف که تنها ۰.۰۰۰۰۰۳% از آسمان را نشان میداد فقط توانست ده درصد از کل کهکشانهای موجود در آن عکس یعنی حدود ۵۵۰۰ کهکشان را شناسایی کند و ۹۰ درصد کهکشانهای باقی مانده یا خیلی کم رنگ یا خیلی پررنگ یا خیلی مبهم هستند و هابل نمیتواند اطلاعاتی را از آنها به دست آورد.
این نکته نیز باید ذکر شود وقتی جهان با شوک ناشی از بینگ بنگ در حدود ۱۳.۸ میلیارد سال پیش تشکیل و شروع به انبساط کرد، فضا- زمان با سرعتی بیشتر نور گسترش یافت و این فرصت را داشت تا شعاع جهان قابل مشاهده به ۴۶.۱ میلیارد سال نوری برسد. این موضوع ناقض گفته ی انیشتین نیست که هیچ چیز نمیتواند سریعتر از نور حرکت کند ؛ زیرا این فضای خالی است که انبساط می یابد و تنها برای اجرام مادی است که سد سرعت نور نمیتواند شکسته شود.
اخترشناسان میگویند جهان به سرعت در حال انبساط است و ۹۴ درصد کهکشانهای کیهان هرگز برای انسانها قابل دسترس نیستند و انسان میتواند حداکثر ۶ درصد کیهان را شناسایی کند.
به گفتۀ اخترشناسان کهکشانهایی که بیش از ۱۸ میلیارد سال نوری با زمین فاصله دارند، برای همیشه غیرقابل دسترس هستند، در واقع انبساط کیهان طوری کهکشانها را از یکدیگر دور میکند که حتی اگر با سرعت نور به سمتشان سفر کنیم، هرگز به آنها نخواهیم رسید. زیرا در این محدوده کهکشانها با سرعت بیشتر از نور از یکدیگر دور میشوند.
ما فقط نور کهکشانهایی را میبینیم که در جهان قابل مشاهدۀ ما قرار دارند و از زمان بیگ بنگ تاکنون فرصت داشتهاند خود را نمایان سازند، فرای “جهان قابل مشاهده” کهکشانهایی وجود دارند که با سرعت نور در حال دور شدن هستند و نور آنها هرگز به ما نخواهد رسید.
انرژی تمامي ذرات بنيادي هستی در لحظه ی تولدِ جهان ( بیگ بنگ - مهبانگ ) بدون جرم بوده اند ؛ اما در كسر بسيار كوچكي از ثانيه ، پس از آن هنگامي كه ذرات هيگز از « انرژي بیگ بنگ» پديد آمده و كل جهان را پُر كردند و ناگهان برخي از ذرات بنيادي به واسطهی برهم كنش با آنها جرمدار شدند و همچنان این ذرات نامرئی در میدان هیگز جهان انرژی ابتدایی خود را حفظ کرده اند. خوب حال سوال پیش می آید بیگ بنگ انرژی اش را چطور بدست آورده است؟ در مدل های کوانتومی به علت افت و خیزهای میدان گرانشی ناپایدار، باعث می شود گذاری خود به خود به عالم در حال انبساط و ماده رخ دهد. ممکن است فکر کنید خلق ماده و انبساط آن به مقداری انرژی نیاز دارد و بنابراین اگر ماده از « فضای خالی » به وجود آمده باشد؛ پایستگی انرژی که یکی از اصول مسلّم علم فیزیک است، بر هم خواهد خورد.
در واقع ، در فرایندِ هیچ ؛ نقض پایستگی انرژی وجود ندارد. به یاد بیاورید که میدان گرانشی دارای انرژی منفی است. ( حالتی مقید به پروتون در حالتی با انرژی منفی وجود دارد؛ هر نیروی جاذبه ای چنین خصوصیتی دارد و نیروی گرانشی همیشه جاذبه ای است.) بنابراین می توان به موقعیتی رسید که انرژی گرانشی منفی با انرژی مثبت ماده ( و انبساط )در تعادل باشد که در نتیجه انرژی کل صفر می شود. معادلات کیهان شناسی کوانتومی نشان می دهند که عالم به علت افت و خیزهای کوانتومی بطور خود به خودی از خلا به وجود آمده است و بیگ بنگ های متعدد در اعصار مختلف بوده و خواهد بود.
- اگر دقّت در معانی ژرف دعای عرفهی امام حسین (ع) داشته باشیم ؛ جهان های ناشناخته ای را بصورت کاملاً علنی و عرفانی ، پیشِ چشمان ِ انسان ها و کُلِ خلایق می گشاید.
دلگویه ی کمبضاعتم دراین زمینه
تقدیم صفحهی ارزشمند شما و خوانندگان ارجمند:
🌺 سایه ی ماه و خورشید و زمین
شب نمایندَت یا روز همین ....
لیک یک گَردِش است و منظومه ست
نور ( حق ) است ؛ سایه ( کوته بین ) ...
هر چه در ( دیدگاهَت ) آیینه ست
بر تو منشورِ زندگی ست یقین
خوب بنگر ... پشتِ سآیه نور
می درخشد تورا همیشه چنین
سایه هرچند پیشتاز شده ست...
باز با ( چشمِ دل ) به نور نِشین 🌺
منابعِ خوب برای مطالعهی گسترده دراین زمینه :
- کتاب جهان های موازی – از میچیو کاکو
- حیات هوشمند در کائنات- پیتر اولم اشنایدر
- پس از نخستین سه دقیقه – ت. پادمانایان
آدینه همگی بخیر
سلامت و دلشادبمانید و سرافراز