سایت شعرناب محیطی صمیمی و ادبی برای شاعران جوان و معاصر - نقد شعر- ویراستاری شعر - فروش شعر و ترانه اشعار خود را با هزاران شاعر به اشتراک بگذارید

منو کاربری



عضویت در شعرناب
درخواست رمز جدید

معرفی شاعران معاصر

انتشار ویژه ناب

♪♫ صدای شاعران ♪♫

پر نشاط ترین اشعار

حمایت از شعرناب

شعرناب

با قرار دادن کد زير در سايت و يا وبلاگ خود از شعر ناب حمايت نمایید.

کانال تلگرام شعرناب

تقویم روز

جمعه 2 آذر 1403
    21 جمادى الأولى 1446
      Friday 22 Nov 2024
        مقام معظم رهبری سید علی خامنه ای و انقلاب مردمی و جمهوری اسلامی ایران خط قرمز ماست. اری اینجا سایت ادبی شعرناب است مقدمتان گلباران..

        جمعه ۲ آذر

        پست های وبلاگ

        شعرناب
        شاعر پسندیده و نكوهیده از نظر قرآن
        ارسال شده توسط

        عباس یزدی (طوفان)

        در تاریخ : پنجشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۸۹ ۱۲:۳۸
        موضوع: آزاد | تعداد بازدید : ۱۹۰۱ | نظرات : ۴



        هنگامى كه آیات «تنها افراد گمراه از شاعران پیروى مى‏كنند » نازل شد گروهى از شاعران عصر رسالت كه همگى به وسیله اشعار خود از اسلام و مسلمانان حمایت مى‏كردند، خدمت پیامبر(ص) رسیدند و گفتند: بنابراین سرانجام زندگى ما جز تباهى چیزى نیست!؟\
        شعر یکی از ابزارهایی است که در بیان مسائل مختلف اعم از اخلاقی عاطفی و تربیتی برد زیادی دارد و آهنگین بودن آن به خاطر سپردنش را آسان می کند .و شاعران که در بین مردم دارای محبوبیت هستند و با گذشت زمان به نسل های بعد شهرت و محبوبیتشان منتقل می شود نکته ای که ما در صدد بیانش هستیم این است که

        چرا در قرآن شاعران سرزنش شده اند ؟ قزآن کریم می فرماید :
        «وَالشُّعَرَاء یَتَّبِعُهُمُ الْغَاوُونَ أَلَمْ تَرَ أَنَّهُمْ فِی كُلِّ وَادٍ یَهِیمُونَ وَأَنَّهُمْ یَقُولُونَ مَا لَا یَفْعَلُونَ » .(2)
        «تنها افراد گمراه از شاعران پیروى مى‏كنند آیا نمى‏بینى كه آنان درباره هر چیزى به دروغ سخن مى‏گویند، و آنچه را كه مى‏گویند عمل نمى‏كنند؟».
        در بیان چرایی این موضوع باید به شرایط نزول این آیه شریفه دقت کرد و اینکه منظور کدام دسته از شاعران هستند؟
        چه بسا باطل را حق جلوه داده، و احیاناً حق را در نظر مردم، بد معرفى مى‏كنند


        در شأن نزول این آیه شریفه اقوال و آراء فرا.وانی آمده است که در اینجا یکی از اقوالی را مرحوم طبرسی در تفسیر مجمع البیان آورده نقل میکنیم :


        (پاره‏اى نام گروهى از شعرپردازان گمراه و دروغپرداز و ستایشگر زور و زر و تزویر را آورده و مى‏گویند: اشاره آیه شریفه، به شاعرانى از این قماش است:

         1 - عبد اللّه سهمى، 2 - ابو سفیان بن حرث، 3 - هبیره مخزومى، 4 - مسافح جمحى، 5 - ابو عزّه، 6 و امیّه ثقفى، یادآورى مى‏گردد كه پنج نفر آنان قریشى بودند و نفر ششم نیز از بنى‏ثقیف بود.اینان زبان به دروغ‏پردازى و تهمت‏تراشى مى‏گشودند و در هر زشتى و گناه و ستایش ستم و بیداد سروده مى‏سرودند و از دگرسو در عیب تراشى و عیب‏جویى از پیامبر و یاران عدالت‏خواه و ستم‏ستیز آن حضرت، شعر مى‏پرداختند و انبوهى از گمراهان و شرارت پیشگان را گرد مى‏آوردند و بافته‏هاى خود را بر آنان مى‏خواندند و مى‏گفتند: ما نیز بسان آنچه محمد صلى الله علیه وآله آورده است، آورده‏ایم و بدین وسیله با راه و رسم انسان‏ساز و دعوت نجات‏بخش آن حضرت مخالفت مى‏ورزیدند، و گمراهان نیز پس از شنیدن بافته‏هاى زشت و دروغ آنان به گمراهگرى پرداخته و اشعار آنان را به همه محافل مى‏بردند؛ آرى، این‏گونه بود كه این آیات فرود آمد و خدا روشنگرى فرمود كه از این شعرپردازانِ دروغ‏پرداز، تنها گمراهان پیروى مى‏كنند)
        آیه شریفه در توصیف شاعرانی که مورد سرزنش هستند را اینگونه توصیف می کند:


        1ـ رهبرى گمراهان:
        2ـ گفتار آنان را حد و مرزى نیست. چه بسا باطل را حق جلوه داده، و احیاناً حق را در نظر مردم، بد معرفى مى‏كنند (فى كل واد یهیمون).
        3ـ چون به گفته خود معتقد نیستند، به هنگام عمل، به آنچه مى‏گویند عمل نمى كنند. (و أنّهم یقولن مإ؛ ّّ لا یفعلون).
        بنابراین هر نوع سروده‏اى كه احساسات پاک و شورانگیز گوینده در آن، از عشق به بیان حقیقت، مبارزه با باطل و دعوت به كارهاى نیك سرچشمه گیرد، این شعر و گوینده آن، مشمول آیه‏هاى دیگرى خواهند بود كه به دنبال این آیات به عنوان استثناء وارد شده‏اند، چنانكه مى‏فرماید:

        «إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَذَكَرُوا اللَّهَ كَثِیرًا وَانتَصَرُوا مِن بَعْدِ مَا ظُلِمُوا وَسَیَعْلَمُ الَّذِینَ ظَلَمُوا أَیَّ مُنقَلَبٍ یَنقَلِبُونَ» .(3)
        «مگر افرادى كه به خدا ایمان دارند و عمل نیك انجام مى‏دهند و بسیار خدا را یاد مى‏كنند و در برابر ستمى كه كشیده‏اند، دادخواهى مى‏كنند».
        \
        ناگفته پیدا است كه هر گوینده و سراینده‏اى كه زیر بناى افكار و سخنان او را ایمان به خدا، عمل صالح، یاد خدا، و انتقام از ستمگران تشكیل دهد، در اشعار و گفتار وى جز حكمت، موعظه، ترویج حق، و نابود ساختن باطل، چیزى پیدا نمى‏شود.
        از این نظر، پیامبر عالیقدر اسلام(ص) درباره این دسته از شعرا فرموده است:

        «ان من الشعر لحكمة».
        «پاره‏اى از شعرها دانش و حكمت است» (4).

        و لذا هنگامى كه از حضرت صادق(ع) درباره معنى آیه مورد بحث سئوال شد، امام فرمود: «مقصود، داستان سرایان دوران جاهلیت هستند كه به عنوان سرگرمى نادرست اشعارى را مى‏سرودند» .(5)
        مفسران نقل مى‏كنند: هنگامى كه آیات فوق نازل گردید، گروهى از شاعران عصر رسالت كه همگى به وسیله اشعار خود از اسلام و مسلمانان حمایت مى‏كردند، خدمت پیامبر(ص) رسیدند و گفتند: بنابراین سرانجام زندگى ما جز تباهى چیزى نیست.

         در این موقع، آیه «الا الذین آمنوا» - تا آخر - نازل گردید، و گروه با ایمانى را كه به خاطر حق و عشق به معنویت، شعر مى‏گویند، استثناء نمود .(6)


        شعراء در پیشگاه پیشوایان معصوم(ع)
        تأثیر یك شعر آموزنده و یك سروده مفید در روحیه اجتماع، قابل انكار نیست. و گاهى آن چنان قدرت آفرین است كه چیز دیگرى نمى‏تواند جایگزین آن گردد.
        از این رو، پیشوایان اسلام همواره از سروده‏هاى شاعران با هدف استقبال نموده، و آنها را مورد احترام و محبت خود قرار مى‏دادند. روزى كه دعاى پیامبر(ص) درباره نزول باران مستجاب گردید، به یاد عموى خویش ابوطالب(ع) افتاد و فرمود: اگر ابوطالب زنده بود، از دیدن این منظره شاد و خرسند مى‏شد. آیا كسى هست كه شعر او را براى ما بخواند؟ یكى برخاست و گفت: ظاهراً مقصود شما این شعر است:
        «و ما حملت من ناقة ظهرها ابرّ و اوفى ذمّة من محمد»
        «هیچ مركبى در جهان، كسى را بر پشت خود حمل نكرده است كه نیكوكارتر و با وفاتر از محمد باشد».
        پیامبر فرمود: گوینده این شعر، حسان بن ثابت است. در این لحظه على(ع) برخاست و اشعارى چند از سروده‏هاى پدر والامقام خود ابوطالب را خواند، كه نخستین بیت آن، این است:
        «و ابیض یستسقى الغمام بوجهه ثمال الیتامى عصمة للارامل»
        «چهره روشنى كه به احترام آن، باران از ابر درخواست مى‏شود، شخصیتى كه پناهگاه یتیمان و نگهبان بیوه زنان است».
        سپس یكى از افراد طایفه بنى كنانه برخاست و از حضرتش اجازه گرفت كه اشعارى را كه درباره آن حضرت سروده بود، بخواند. حضرت اجازه داد و او اشعار خود را خواند. پیامبر درباره او چنین دعا فرمود:
        «لك لكل بیت قلته بیت فى الجنة».
        «در برابر هر بیتى از این اشعار خانه‏اى در بهشت دارى» .(7)
        پیامبر اکرم (ص):
        مرد با ایمان با شمشیر و زبان خود از حریم حق دفاع مى‏كند. به خدایى كه جان من در دست او است، سروده‏هاى شما بسان تیرى است كه به قلب و چشم دشمن مى‏نشیند


        تقدیرى كه امام سجاد(ع) از «فرزدق» و حضرت صادق(ع) از هاشمیات«كمیت» و امام رضا(ع) از «دعبل خزاعى» نمودند، معروف و مشهور است.
        به دلیل اثرات بارزى كه شعر در میدان دفاع از حق و زنده ساختن حقیقت، از خود مى‏گذارد، هنگامى كه عبدالرحمن بن كعب از پیامبر اكرم درباره شعر سؤال نمود، آن حضرت چنین پاسخ داد:
        «ان المؤمن مجاهد بسیفه و لسانه فو الذى نفسى بیده لكأنما ینضحونهم بالنبل» .(8)
        «مرد با ایمان با شمشیر و زبان خود از حریم حق دفاع مى‏كند. به خدایى كه جان من در دست او است، سروده‏هاى شما بسان تیرى است كه به قلب و چشم دشمن مى‏نشیند» .(9)

        ارسال پیام خصوصی اشتراک گذاری : | | | | |
        این پست با شماره ۲۴۳ در تاریخ پنجشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۸۹ ۱۲:۳۸ در سایت شعر ناب ثبت گردید
        ۱ شاعر این مطلب را خوانده اند

        جعفر محمدی (ضمیرچنارانی)

        نقدها و نظرات
        تنها کابران عضو میتوانند نظر دهند.



        ارسال پیام خصوصی

        نقد و آموزش

        نظرات

        مشاعره

        میر حسین سعیدی

        لاله و گل نشانه از طرف یار داشت ااا بی خبر آمد چنان روی همه پا گذاشت
        ابوالحسن انصاری (الف رها)

        نرگس بخواب رفته ولی مرغ خوشنواااااااگوید هنوز در دل شب داستان گل
        میر حسین سعیدی

        رها کن دل ز تنهایی فقط الا بگو از جان ااا چو میری یا که مانایی همه از کردگارت دان
        نادر امینی (امین)

        لااله الا گو تکمیل کن به نام الله چو چشمت روشنی یابد به ذکر لااله الا الله چو همواره بخوانی آیه ای ازکهف بمانی ایمن از سیصد گزند درکهف بجو غاری که سیصد سال درخواب مانی ز گرداب های گیتی درامان مانی چو برخیزی ز خواب گرانسنگت درغار مرو بی راهوار در کوچه و بازار مراد دل شود حاصل چو بازگردی درون غار ز زیورهای دنیایی گذر کردی شوی درخواب اینبار به مرگ سرمدی خشنود گردی زدست مردم بدکار
        میر حسین سعیدی

        مراد دل شود با سی و نه حاصل ااا به کهف و ما شروع و با ه شد کامل اااا قسمتی از آیه سی ونه سوره کهف برای حاجات توصیه امام صادق ااا ما شا الله لا قوه الا بالله اال

        کاربران اشتراک دار

        محل انتشار اشعار شاعران دارای اشتراک
        کلیه ی مطالب این سایت توسط کاربران ارسال می شود و انتشار در شعرناب مبنی بر تایید و یا رد مطالب از جانب مدیریت نیست .
        استفاده از مطالب به هر نحو با رضایت صاحب اثر و ذکر منبع بلامانع می باشد . تمام حقوق مادی و معنوی برای شعرناب محفوظ است.
        3