پنجشنبه ۶ دی
رقابت زلال و غزل
ارسال شده توسط ابوالفضل عظيمي بيلوردي ( دادا ) در تاریخ : شنبه ۷ اسفند ۱۳۸۹ ۲۰:۲۸
موضوع: آزاد | تعداد بازدید : ۱۶۳۶ | نظرات : ۶
|
|
تلاش در حراست از اصالت ادبیات اگر تا به حال به عهده ی اجداد عزیزمان بوده است ، اینک همان تکلیف و رسالت در امتداد تاریخ به گردن ماست. شعر زلال همچون غزل، نشانی از صلابت ادبیات است و بلکه متنوّعتر. گذشته از این که زلال و غزل ، هر دو احترام و هوای همدیگر را دارند ، می توان گفت : هم اکنون « زلال » ، تنها شعری است که « غزل » با آن به رقابت بر خاسته است. هر دو سیاق بر ادبیّات مقدّس ما محترمند و صد البتّه که احترام « غزل » که بعنوان پیش کسوت در ادبیّات، حضور مدام و فعّال دارد ، برایمان واجبتر می باشد. حضور زلال در عرصه ی گسترده ی ادبیات ، بسیار درخشان و در مقام مقایسه با غزل از محکمترین ستون های هنری ادبیات جهان به حساب می آید. در زلال، می توان بدون پرداختن بر حواشی و پُر کردن قالب ، پیامی کوچک را به نظم کشید و منتشر ساخت. مثلاً طبق تعریف در توضیحات سبک زلال،کوچکترین زلال، دارای پنج سطر است و می توان در پنج سطر ، کوچکترین پیام مهمّ را بصورت هنرمندانه ای به نظم کشید و تحویل داد. بدیهی است که این کار ، در سیاقی چون زلال با توجه به ویژه گی هایی که دارد،مهارت می خواهد. همچنین مانور در اعمال قوافی در زلال ، آزادتر است. بدین ترتیب که می توان در زلال عروضی پیوسته ، قوافی را در هر بند تغییر داد و یا بدون قوافی نوشت. چنانچه دوستان مستحضرند، زلال بر چند نوع تقسیم شده است که عبارتند از :
الف- زلال عروضی واحد قافیه دار
ب- زلال عروضی واحد بدون قافیه
ج- زلال عروضی پیوسته قافیه دار
د- زلال عروضی پیوسته بدون قافیه
ر- زلال آزاد تکی
ز- زلال آزاد پیوسته
و بدین ترتیب عرصه ی زلال، گسترده است. اگر چنانچه شاعری مطلبش آنقدر زیاد یا کمتر باشد که از عهده ی غزل خارج گردد، زلال، پا به میدان می گذارد. در زلال پیوسته ، محدودیّتی وجود ندارد. می توان با توجّه به اهمیّت و حجم موضوع از کوچکترین قالب تکی زلال گرفته تا بزرگترین قالب پیوسته ی زلال ، به نحو احسن بهره گرفت. دوستان محترم جهت کسب اطلاعات بیشتر بر تعاریف و قوانین زلال در اینترنت مراجعه نمایند ( http://www.dadazolal1.blogfa.com/ ) .
برای دوستان عزیز ، این مژده را هم برسانم که آهنگسازی در انواع مختلف زلال ، شروع شده است که امیدوارم با توسعه ی هرچه بیشتر این ژانر افتخار آفرین ، لذّات هنری در ادبیات جهان افزایش یابد. بنده شخصاً بر این یقین دارم و امیدوارم که نسل آینده از «زلال» نیز همچون « غزل » ، بیشتر از پیش محظوظ گشته و بر حاصل زحمات شبانه روزی پدران خویش خواهند بالید.حقیر دست زحمتکشان محترم در این عرصه ی مهمّ را بوسیده و برایشان خسته نباشید عرض می دارم.به امید استحکام دوستی غزل و زلال.
در حقیقت این همه مطلب ، مقدّمه ای بود بر یک تشکر از مردی در آنسوی آبها که حسّ وطن دوستی در جانش ریشه افکنده است و مرام معنوی خویش و هکذا محبّت های جوشان خود در راه کسب رضایت الهی را به هیچ قیمتی نفروشند.
مدیریّت محترم سایت پر احساس « شعر ناب » از ابتدای ظهور شعر زلال، مشوّق زلالسرایان عزیز بوده اند و همچنان در عهد خویش که توأم با رضایت الهی و محبّت و مهربانی می باشد ، پا بر جایند. حقیر از طرف همه ی زلالسرایان و زلالخوانان و زلالدوستان عزیز از عنایت مدیریّت محترم این سایت ، سپاسگزاری می کنم و امیدوارم زحمتشان در راستای خدمت به ادبیات ، مفید و مؤثر واقع گشته و موجبات سربلندی ایران عزیز را با توسعه ی این ژانر جهانی که از برکات دوران انقلاب شکوهمند اسلامی ما می باشد فراهم کرده باشند.
خادم اهل قلم
دادا بیلوردی
|
ارسال پیام خصوصی اشتراک گذاری :
|
|
|
|
|
این پست با شماره ۲۱۱ در تاریخ شنبه ۷ اسفند ۱۳۸۹ ۲۰:۲۸ در سایت شعر ناب ثبت گردید
نقدها و نظرات
تنها کابران عضو میتوانند نظر دهند.