شعرناب

«سوتلانا آلکسیویچ» برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۵ شد


«سوتلانا آلکسیویچ» برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۵ شد
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیاتخبرگزاری فارس، «سوتلانا آلکسیویچ» Svetlana Alexievich امروز پنج شنبه 8 اکتبر (16مهر) به عنوان برنده جایزه 2015 نوبل در حوزه ادبیات معرفی شد.
«سوتلانا آلکسیویچ» که با کتاب‌های خود از امپراتوری فروپاشیده اتحاد جماهیر شوروی سابق در قالب مستندنگاری گزارش می‌دهد، دو سال پیش در کلیسای تاریخی پاول در فرانکفورت جایزه ارزشمند صلح ناشران آلمان را دریافت کرد.
این نویسنده 67 ساله در کتاب‌های خود نظر انسان‌های آسیب‌دیده، از جمله در فاجعه اتمی چرنوبیل و در جنگ افغانستان را بازتاب داده و همین امر او را به شهرت رسانده است.
نخستین کتاب آلکسیویچ با عنوان «جنگ چهره زنانه ندارد» که در سال 1983 به پایان رسید، بر اساس مصاحبه‌هایی تنظیم شده که نویسنده با سربازان بازمانده از جنگ جهانی دوم داشته است. این کتاب در پی روند شفافیت‌سازی «پرسترویکا» در اتحاد شوروی اجازه انتشار گرفت و در سال 1987 به زبان آلمانی انتشار یافت. کتاب دیگر خانم آلکسیویچ با نام «آخرین شاهدان - کودکان جنگ جهانی دوم» به سرنوشت خانواده نویسنده در دوره حکومت وحشت استالین می‌پردازد.
«پاتریک مودیانو» برنده جایزه نوبل ادبیات سال گذشته، پیش از برنده شدنش چهره‌ای ناشناخته در جهان انگلیسی زبان‌ها بود. کتاب‌های او دوباره ترجمه شدند. آخرین کتابی که دوباره از او ترجمه شد، رمان «سیرکی که می‌گذرد» (١٩٩٢) بود.
امسال چهره‌هایی چون «سوتلانا آله‌یوویچ» نویسنده و روزنامه‌نگار اهل کشور بلاروس، «هاروکی موراکامی» مشهورترین نویسنده حال حاضر کشور ژاپن، «نگوگی وا تیونگو» کنیایی، «فیلیپ راث» که به برزگ‌ترین رمان‌نویس در قید حیات آمریکا شهرت دارد، «جویس کرول اوتس» نویسنده پرکار آمریکایی و «آدونیس» شاعر معروف سوری از شانس‌های دریافت جایزه نوبل ادبیات بودند.
جایزه نوبل ادبیات یکی از شش جایزه نوبل (فیزیک، شیمی، ادبیات، اقتصاد، صلح و فیزیولوژی یا پزشکی) است و هر سال به نویسنده ای داده می شود که به گفته آلفرد نوبل «برجسته ترین اثر با گرایش آرمانخواهانه» را نوشته باشد.


0