شعرناب

ابراز شگفتی یوسا، نویسنده نامدار پرویی، از اعطای جایزه نوبل به باب دیلن

ماریو وارگاس یوسا، نویسنده نامدار پرویی، در گفت‌وگویی با خبرگزاری آلمان از اعطای جایزه نوبل در ادبیات به باب دیلن انتقاد کرده است.
او گفت: "باب دیلن بی‌تردید آهنگساز و خواننده توانایی است، اما نویسنده مهمی به شمار نمی‌رود."
وارگاس (بارگاس) یوسا که از آلمان دیدن می‌کند، در برلین نسبت به اعطای جایزه ادبی نوبل به باب دیلن واکنش نشان داد. او گلایه کرد که ادبیات به "عالم تفریح و سرگرمی" پیوسته است.
او در گفت‌وگو با خبرنگاران تصریح کرد: "باب دیلن بی‌تردید آهنگساز و خواننده بزرگی است، اما اثر ادبی مهمی خلق نکرده است."
او افزود که اهدای جایزه ادبی به ترانه‌سرای نامی نمایانگر "سطحی‌شدن فرهنگ در روزگار ماست."
یوسا در توضیح دیدگاه خود به خبرگزاری آلمان گفت: "نویسندگان زیادی برای دریافت جایزه نوبل شایستگی دارند اما نادیده گرفته می‌شوند. ما ظاهرا به دوران تمدن شو و نمایش وارد شده‌ایم که پیامدهای آن به آکادمی سوئد هم رسیده است».
ماریو وارگاس (بارگاس) یوسا، نویسنده ۸۰ ساله پرویی که برای رونمایی از رمان آخر خود به نام "افشاگری" به آلمان رفته، در سال ۲۰۱۰ جایزه نوبل در ادبیات را از آن خود کرد. رمان آخر او مانند بیشتر آثار این نویسنده درونمایه سیاسی دارد و داستان آن در پروی اواخر دهه ۱۹۹۰ می‌گذرد.
یوسا از مهمترین نویسندگان آمریکای لاتین به شمار می‌رود و بیشتر رمان‌های او مانند "جنگ آخرالزمان"، "گفتگو در کاتدرال"، و "سور بز" به زبان فارسی ترجمه شده است.
سکوت سنگین باب دیلن
این در شرایطی است که باب دیلن نسبت به دریافت این جایزه هنوز کمترین واکنشی نشان نداده است.
آکادمی ویژه نوبل در سوئد روز سه‌شنبه، ۲۵ اکتبر، بار دیگر اعلام کرد که هنوز هم موفق به تماس با ترانه‌سرای نامدار نشده است. دبیرخانه نوبل گفت که تا کنون به هیچ ایمیلی جواب داده نشده و در تلفن پیام "این شماره دیگر معتبر نیست" شنیده می‌شود.
در واکنش به بی‌تفاوتی باب دیلن، پر واتسبرگ، نویسنده سوئدی و عضو آکادمی نوبل روز جمعه ۲۱ اکتبر به تلویزیون دولتی سوئد گفت که رفتار آقای دیلن "غیرمؤدبانه و تکبرآمیز" است.
آکادمی نوبل روز ۱۳ اکتبر در پیامی رسمی باب دیلن را "به خاطر آوردن فرم‌های بیانی تازه شاعرانه در سنت آهنگ‌های آمریکایی" شایسته دریافت مهم‌ترین جایزه ادبی جهان دانست.
روزنامه "نیویورک تایمز" در مقاله‌ای که روز ۲۷ اکتبر منتشر شده، بی‌تفاوتی مطلق باب دیلن نسبت به جایزه ادبی نوبل را "برخوردی سارتری" ارزیابی کرده است.
ژان پل سارتر، نویسنده نامدار فرانسوی، در سال ۱۹۶۴ با رد کردن جایزه ادبی نوبل غوغایی به پا کرد. فیلسوف نامدار در اطلاعیه‌ای توضیح داد نمی‌تواند بزرگترین جایزه عالم ادبیات را قبول کند، زیرا عقیده دارد که یک نویسنده نباید تحت‌تأثیر نهادهای فرهنگی و سیاسی قرار گیرد.
به گفته نویسنده "نیویورک تایمز"، باب دیلن حتی یک قدم از فیلسوف اگزیستانسیالیست فراتر گذاشته، زیرا نه تنها جایزه را رد کرده، بلکه عملا آن را نادیده گرفته و این گونه آن را مطلقا بی‌اهمیت تلقی کرده است.
نویسنده نیویورک تایمز تأکید می‌کند که شاید باب دیلن از معنای و بار فلسفی اقدام خود بی‌خبر باشد، اما این از اهمیت "واکنش" او نمی‌کاهد.


1