شعرناب

مصلحت خانه 2


به نظر می رسد پس از حمله اعراب به ایران و انقراض ساسانیان بساط مجلس در حکومت های ایران برای بیش از 12 قرن برچیده شد . تا سال 1275 هجری خورشیدی که فرمان ناصرالدین شاه قاجار در روزنامه وقایع اتفاقیه منتشر شد . ناصرالدین شاه چهارمین پادشاه سلسله قاجاریه بود که چهل و هشت سال پادشاهی کرد و این فرمان را اتفاقا در آخرین سال زمامداریش صادر کرد .
برای صحبت از ناصرالدین شاه و وقایع ان روز پادشاهی ایشان مجال کافی در این مقال وجود ندارد ولی هم اینقدر بدانیم که نخستین پادشاهی بود که خاطرات خود را به رشته تحریر در آورد و شاید جالبتر از همه ی اتفاقات زندگیش جملاتی بود که در آخرین لحظات عمرش به زبان آورد که شاید هر فرمانروایی در آخرین ثانیه های زندگیش یا آن جمله را به زبان می آورد یا حداقل با آن دست و پنجه نرم می کند . اطرافیان ناصرالدین شاه نقل می کنند که او در لحظات پایانی عمرش چند بار این جمله را به زبان آورد که " من بر شما جور دیگری حکومت خواهم کرداگر زنده بمانم .
به هر ترتیب روزنامه وقایع اتفاقیه در شماره 25 محرم سال 1275 خود فرمان ناصرالدین شاه راا منتشر کرد . پادشاه فرمان داده بود که زین پس باید مجلس بیست و پنج نفره ایی به ریاست جعفرخان مشیرالدوله تشکیل شود که بر وظایف حکومت در وزارت خانه های مالیه ، جنگ ، عدلیه ، خارجه و فواید عامه تاثیر گذار و نظارت داشته باشد
نام آن مجلس را مصلحت خانه یا به اختصار مجلس مشورت نامیدند .
شاید کمتر کسی فکر می کرد این اتفاق و این فرمان در زمان ناصرالدین شاه و دیگر اتفاقات فرهنگی آن دوران از سانسور مطبوعات گرفته تا تاسیس دارالفنون همه و همه به یک اتفاق بزرگ در زمان پادشاه بعدی بیانجامد ولی اینگونه شد . مظفرالدین شاه که بعد از ناصرالدین شاه زمام امور را بعهده گرفته بود وارث تاج و تختی شده بود که مردم پیرامونش دیگر برای گرانی و زیادی خراج قیام نمی کرده اند ، حداقل خواسته های مردم آن دوران که حداکثر شعور و آگاهی آنان را نشان می داد پایان یافتن استبداد و تاسیس عدالتخانه بود . به این ترتیب همانگونه که ناصرالدین شاه در واپسین سال عمر و سال پادشاهیش دستور تاسیس مشورت خانه یا مصلحت خانه را داده بود او هم در آخرین سال زندگی سیاسی اش که با مرگش هم همرا بود فرمان مشروطیت را صادر نمود .
از مهمترین عناصر فرمان مشروطیت تشکیل محلس شورای ملی بود . مجلس شورای ملی که در ابتدا به احترام مظفرالدین شاه دارالظفر هم خوانده می شد . در ۱۸ شعبان ۱۳۲۴ برابر با ۱۴ مهر ۱۲۸۵ ‏ و برابر با ۷ اکتبر ۱۹۰۶ در کاخ گلستان و در حضور مظفرالدین شاه قاجار گشایش یافت و پس از آن خانه‌ای واقع در میدان بهارستان (جنب مسجد و مدرسه سپهسالار) به تشکیل جلسات مجلس شورای ملی اختصاص یافت که تا انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ ه .ش بیشتر جلسات در همان جا تشکیل می‌شد .
نام مجلس شورای ملی تا سال 1368 بر در ورودی مجلس ایران حک شده بود که بعد از آن سال و در
جریان بازنگری قانون اساسی نام آن به مجلس شورای اسلامی تغییر نام یافت .
مجلس شورای ملی از زمان تاسیس (مهر 1285 ) تا انحلالش در بهمن 1357 در مجموع 24 دوره تشکیل جلسه داد .
که تا سال 1342 فقط مردان به عضویت آن در می آمدند که زان پس زنان هم وارد مجلس شدند .
از مهمترین اتفاقات مجلس در همان سالهای نخستین به توپ بستن مجلس بود .
اما شاید بزرگنرین اتفاق مجلس برای تمامی دورانها در سال پنجم آن رخ داد که در این سال استیضاح رئیس الوزرا رضاخان بود .
ادامه دارد ...


1