شعرناب

هزینه جهانی چاقی به اندازه جنگ است!


پژوهشگران می گویند هزینه ای که چاقی در سطح دنیا بر دوش مردم و دولتها می گذارد به اندازه هزینه سیگار کشیدن و درگیری‌های مسلحانه است.
بر اساس گزارشی که موسسه مک‌کینزی منتشر کرده هزینه جهانی چاقی را ۱.۳ تریلیون پوند یعنی ۲.۸ درصد کل فعالیت‌های اقتصادی در دنیاست.
این گزارش تخمین زده که ۲.۱ میلیارد نفر در دنیا -سی درصد جمعیت جهان- اضافه وزن دارند یا از چاقی مفرط رنج می برند و این آمار تا سال ۲۰۳۰ به نیمی از جمعیت جهان افزایش خواهد یافت.
بر اساس این گزارش "هزینه گزاف مالی" چاقی رو به افزایش است و این هزینه شامل خدمات بهداشتی، غیبت از کار و افت بازده می شود.
به گفته این گزارش، این هزینه اکنون از هزینه اعتیاد به الکل و تغییر آب و هوای کره زمین بیشتر شده است.
BMI (ضریب توده بدنی)
(ضریب توده بدنی) معیار ارزیابی چاقی یا لاغری است، برای محاسبه وزن (به کیلوگرم) خود را تقسیم بر توان دو قد (به متر) کنید.
برای مثال BMI فردی که یک متر و هفتاد سانتی‌متر قد و ۶۰ کیلوگرم وزن دارد، تقریبا ۲۱ است. [شصت تقسیم بر (۱.۷ ضربدر ۱.۷)]
BMI کمتر از ۱۸.۵: زیر وزن
BMI بین ۱۸.۵ تا ۲۵: وزن طبیعی
BMI بین ۲۵ تا ۳۰: اضافه وزن
BMI بیشتر از ۳۰: چاقی
در گزارش آمده که برای مقابله با "بحران" چاقی استراتژی هایی باید در نظر گرفته گرفته شود که با ابعاد این معضل تناسب داشته باشد.
از این رو باید به اقداماتی روی آورد که کمتر به مسئولیت پذیری فردی وابسته‌اند.
به عقیده پژوهشگران، اقداماتی جزئی و اندک مفید نیستند و به سلسله اقداماتی نظام مند نیاز است.
از جمله این اقدامات به تغییر اندازه غذاهای بسته بندی و تحول در تولید و ارائه غذاهای آماده و فرآوری اشاره شده است.
این گزارش در نهایت به این جنع بندی رسیده که "مقابله با چاقی باید در ابعاد ملی و در سطح دولتها مد نظر قرار گیرد و راه حل معجزه آسایی برای آن وجود ندارد."
سازمان بهداشت جهانی چاقی را یکی از مهمترین عوامل مرگ ومیر در دنیا قلمداد می‌کند.
به گفته این سازمان، سالانه حدود سه و نیم میلیون نفر در دنیا بعلت چاقی جان خود را از دست می دهند و ۶۵ درصد جمعیت جهان در کشورهایی زندگی می‌کنند که افزایش وزن و چاقی بیش از کم وزنی باعث مرگ می‌شود.
شمار افراد چاق در دنیا بیش از دو میلیارد نفر است بعلاوه تقریبا نیمی از موارد دیابت و یک چهارم موارد بیماریهای ایسکمیک قلب به اضافه وزن و چاقی نسبت داده می‌شود.
در ایران چاقی و چاقی شکمی در دهه گذشته سیر صعودی داشته و چاقی شکمی تا پنجاه درصد افزایش داشته است.
بر اساس آمار سال ۲۰۰۸ سازمان بهداشت جهانی، شیوع چاقی در افغانستان ۲.۲ درصد است.
یک سوم جمعیت ایران یعنی حدود ۲۵ میلیون نفر دارای اضافه وزن یا چاقی هستند که ۴۳ درصد آنان را مردان و ۵۷ درصد را زنان تشکیل می‌دهند.


1