شعرناب

برگزاري کنفرانس سالانه بزرگداشت حضرت امام خميني (ره) با عنوان \\\\\\\\\\"شخصيت امام خميني و آينده امت اسلامي\\\\\\\\\\" در مرکز اسلامي انگلي


کنفرانس سالانه بزرگداشت امام خميني امسال با موضوع «شخصيت امام خميني و آينده امت اسلامي» روز يکشنبه 18 خرداد 1393، 8 ژوئن 2014 در محل مرکز اسلامي انگليس در لندن و با شرکت جمع کثيري از مسلمانان و علاقه مندان انقلاب اسلامي و امام خميني برگزار گرديد.
اولين سخنران اين کنفرانس حجت الاسلام و المسلمين سيد محمد موسوي، رئيس مجمع اسلامي اهل البيت لندن بود. وي با اشاره به زنده بودن رهبر بزرگ انقلاب در قلوب مسلمانان، او را پيرو راستين مکتب اهل بيت معرفي کرده و گفت که هيچ عالمي نمي تواند قدمي فراتر از آنچه ائمه معصومين (ع) گفته اند بردارد و در اين زمينه هرآنچه امام خميني انجام داد بر اساس تعاليم معصومين (ع) بوده است.
وي گفت تا پيش از حرکت امام خميني رسم بر اين بود که حکام جائر مانند بني اميه، بني عباس و عثماني و سايرين، علما را درخدمت خود مي خواستند که اين رويه موجب ضعف و سقوط مسلمانان بود. اما امام خميني اين رسم را برانداخت و به مسلمانان عزّت، روحيه و اعتماد به نفس براي مبارزه عليه ناراستي ها بخشيد. وي امام خميني را از سلاله علما معرفي کرد که در کشوري که اکثريت آن پيرو ولايت و امامت هستند، يعني ايران ظهور کرده است.
حجت الاسلام و المسلمين سيد محمد موسوي گفت که امام خميني در راه مبارزه با ظلم لحظه اي آرام نگرفت و بهاي مبارزه را نيز با دستگيري و تبعيدخود پرداخت. امام خميني حتي در تبعيد نيز دست از مبارزه نکشيده و تسليم نشد؛ و آنقدر به مبارزه ادامه داد تا شاه راهي جز فرار پيش روي خود نديد.
وي گفت گرچه امام خميني پيروزمندانه و با استقبال ميليوني به ايران برگشت اما هرگز سادگي خود را از دست نداد. اين سخنران که خود در جواني و در نجف همسايه امام بوده گفت که پس از ملاقات امام در جماران متوجه شدم که خانه امام در جماران حتي از خانه او در نجف هم ساده تر است. وي گفت که امام هرگز از قدرت اش براي منافع شخصي استفاده نکرد.
رئيس مجمع اسلامي اهل البيت لندن سپس در خصوص اهتمام امام به زندگي و احوالات تمامي امت اسلامي در سراسر جهان مطالبي از خاطرات شخصي خود بيان کرده و ابراز اميدواري نمود که علماي همه مکاتب اسلامي از زندگي و توفيقات اين رهبر بزرگ درس بگيرند که در اين صورت و با درس گرفتن از منش امام همه اختلافها و تفرقه ها رنگ خواهند باخت. وي درادامه سخنان خود توضيح داد که چگونه آمريکا براي شکست انقلاب ايران به هر کاري دست زد: از جمله تحريک دست نشانده خود صدام و حمايت از او براي تحميل جنگي هشت ساله عليه ايران. او اين موضوع را نشانه استقلال کامل ايران و انقلاب ايران، از آمريکا دانست.
وي ادامه داد امروز همه مسلمانان نياز به درس گرفتن از امام دارند. امروز اسلام سريعترين دين در حال رشد در جهان است و امام خميني بر خلاف علماي قديم مانند شيخ طوسي و مفيد، براي نسل جديد مسلمانان الگويي است که او را ديده اند و صدايش را شنيده اند. او کسي است که با ما و در اين زمانه زيسته است. اولين سخنران کنفرانس سالانه امام خميني با دعا براي تعجيل در ظهور امام زمان (عج) سخنان خود را به پايان برد.
خانم اِنعام السالمي سخنران بعدي اين کنفرانس بود که سخنان خود را با موضوع «نقش زنان در اسلام از ديدگاه امام خميني» ارائه نموده و ازاينکه دراين فرصت مي تواند آموزگاران موسسه آموزشي مرکز اسلامي را نمايندگي کند ابراز خوشوقتي کرد. وي با يادآوري خاطرات خود از دوران نوجواني در عراق و مشاهده رهبري امام خميني گفت آنچه در ايران اتفاق افتاد من را به شدت تحت تاثير قرار داد و به سرعت زندگي مراعوض کرد تا جايي که من به فردي که اکنون هستم تبديل شدم. وي امام را رهبري معرفي کرد که با داشتن علم کامل و شناخت زمانه و همکاري با مردم؛ در عمل و نه تنها در تئوري، بسيار پرهيزگار بود.
وي گفت که امام خميني پيش زمينه هاي ايجاد يک تمدن يعني سرزمين، زمان و جامعه انساني را به خوبي مي شناخت. به همين دليل و به خاطر اهميتي که به جامعه انساني مي داد، احياي تمدن اسلامي را بر اساس پرورش انسانها قرار داده و در اين راه معتقد به برابري زن و مرد بود. رمز موفقيت امام خميني به گفته اين سخنران در آن بود که وي زنان را به بازيگران اصلي انقلاب تبديل کرده و حضرت زينب (س) و حضرت فاطمه (س) را به عنوان الگو به آنان معرفي نمود. وي گفت همينکه تصوير زنان مبارز و عفيف جاي زن شاه و يا خواننده ها ، به عنوان الگو در ذهن زنان ايراني جاي گرفت، انقلاب در مسير پيروزي افتاد. وي امام خميني را رهبري دانست که مبارزه خود را دقيقاً بر اساس تعليمات قرآن رهبري مي کرد. وي سپس گوشزد نمود که امام خميني خطرات ناديده گرفتن تعليمات اسلام در مورد روابط زن و مرد و حجاب و پيروي از هواي نفس را به ما هشدار داده است و ما نبايد اهميت آن را فراموش کنيم. وي در پايان امام خميني را رهبري معرفي کرد که زمان کوتاهي در ميان ما زيست اما تاثير دراز مدتي در اذهان مردم جهان برجاي گذاشت.
درادامه اين کنفرانس خانم رشيده حنيف درباره ميراث امام خميني سخناني بيان نمود. او نيز با يادآوري خاطرات دورا ن نوجواني اش در کانادا به خاطر آورد که تا چه حد تحت تاثير امام خميني و انقلاب اسلامي بوده است. وي با اشاره به مسير معنوي خود از مسيحيت به اسلام و سپس به تشيّع توضيح داد که چگونه شخصيت اين مرد 79 ساله در آن زمان او را متحول کرده است. وي گفت مانند همه مردم اخبار انقلاب ايران را از طريق رسانه ها دنبال مي کرده، رسانه هايي که تصويري منفي از امام مي ساخته اند. با اين حال استقبال ميليوني مردم از امام، اينکه روش زندگي خود را با آمدن او تغيير دادند و سر دادن شعار «تاخون در رگ ماست، خميني رهبر ماست»؛ برخلاف تبليغات رسانه ها نشان مي داد که امام خميني انسان متفاوتي است. وي امام خميني را رهبري دانست که جهان اسلام را از خواب غفلت بيدار کرد. خدا کسي را فرستاد تا با زنده کردن درس امام حسين (ع) به آنها نشان بدهد که نبايد در برابر ظلم سرخم کنند و مردم فرياد زدند: «نهضت ما حسينيه، رهبر ماخمينيه». وي خاطرنشان کرد که به برکت وجود امام خميني امروز ايران از هر زماني پيشرفته تر است. وي عامل ناکامي ساير انقلاب ها در کشورهاي اسلامي را در کمبود انگيزه و نبود رهبري خلاصه کرد و گفت در دنياي فعلي، به خصوص براي مبارزه با ظلم، استکبار و سلفي گري، بيش از پيش به پيروي از روش امام خميني احتياج داريم.
سخنران بعدي اين کنفرانس آيت الله محسن اراکي دبير کل مجمع جهاني تقريب بين مذاهب اسلامي، سخنان خود تحت عنوان «وحدت اسلامي از ديدگاه امام خميني» را با اين آيه از قرآن مجيد آغاز کرد: وَإِنَّ هَذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاتَّقُونِ (آيه 25 سوره مومنون)
وي با اشاره به سخنان امام خميني در قبل و بعد از پيروزي انقلاب گفت که وي از همان روز اول شروع مبارزه بر اتحاد بين مذاهب اسلامي، اتحاد بين آحاد مسلمين و مستضعفين جهان تاکيد کرده است. وي نظرات امام پيرامون موضوع وحدت بين مسلمين را در چند سرفصل خلاصه نمود. در سرفصل اول وي توضيح داد که از ديد امام خميني، اسلام دين وحدت است و براي متحد کردن آحاد بشر آمده و پيامبر اسلام (ص) در طول عمر خويش براي رسيدن به اين وحدت بسيار تلاش کرده است. وي در فراز دوم توضيح داد که دشمنان وحدت و کساني که از تفرقه بين مسلمانان منفعت مي برند، ظالمين و مستکبريني هستند که وحدت بين مستضعفين و مظلومين جهان را به ضرر خود مي بينند. در فراز سوم وي نشان داد که از ديد امام خميني مبارزه با ظلم خود زمينه ساز وحدت است و در فراز چهارم توضيح داد که از ديد امام تک تک مسلمانان وظيفه دارند براي ايجاد وحدت تلاش کنند. وي در بيان سرفصل هاي بعدي خاطرنشان کرد که از نظر امام خميني همه مذاهب اسلامي يکسان هستند و هر کس براي ايجاد تفرقه قدمي بردارد، گناهکار است. وي گفت از ديد امام تنها راه نجات فلسطين ايجاد وحدت ميان مسلمين است. امام خميني معتقد بود که جهان استکبار مانع وحدت مسلمانان است و آنها براي نابودي وحدت به هر کاري دست مي زنند. از نگاه امام خميني کارمسلماناني که براي ايجاد دشمني و تفرقه فعاليت مي کنند خدمت به مستکبران است و بر همه مسلمانان واجب است که آنها را شناسايي کرده و از جمع خود اخراج کنند. وي در فراز پاياني توضيح داد که از نگاه امام خميني تفرقه اندازان نه شيعه هستند و نه سني، بلکه آنها دشمن اسلام هستند.
حجت الاسلام شيخ امين راستاني در اين کنفرانس در خصوص جنبه فقاهتي امام خميني و نقش او در پيشرفت فقه اسلامي سخناني ايراد نمود. وي يادآور شد که سخن گفتن در مورد امام خميني با توجه به عمق شخصيت او کاري است ناممکن. وي امام خميني را فردي استثنايي در جمع انسانهاي استثنايي معرفي کرد و افزود: يکي از ويژگيهاي شخصيت امام خميني که تا حدودي ناشناخته مانده فقيه بودن ايشان است. وي محور سخنان خود را حول شخصيت امام به عنوان يک فقيه قرار داده و خاطر نشان کرد که فقيه بودن او در پيروي انقلاب نقش اساسي و اصلي داشته است. وي گفت اگرچه او انقلاب کرده و مردم را آزاد کرد، اما بايد در خاطر داشت که پيش از آن، امام در فقه انقلابي به پا کرده و فقه را آزاد کرده بود. وي با ذکر سخناني از فقهاي معاصر و افرادي چون آيت الله بجنوردي، آيت الله جوادي آملي و آيت الله مصباح يزدي توضيح داد که امام با ايجاد يک انقلاب در فقه بخش فراموش شده و مسکوت آن يعني احکام اجتماعي و حکومتي را زنده کرد. وي گفت شايد امروز عجيب به نظر برسد ولي بايد دانست که تا قبل از امام خميني فقه بيشتر عبارت بود از بيان وظايف شخصي و فردي و کمتر به وظايف اجتماعي مردم مي پرداخت.
آقاي حاج حسنين رجبعلي از علماي مسلمان ساکن آمريکا سخنران ديگر اين کنفرانس بود که سخنان خود را با عنوان «رهبري با اقتدا به اهل بيت» آغاز نمود. وي در ابتدا خاطر نشان کرد که وظيفه ما به عنوان يک انسان در مدت محدودي که روي زمين زندگي مي کنيم اين است که همواره در مسير مثبت به سوي خدا باشيم. خدا علاوه بر عقل به ما نعمت قرآن و پيامبر و امامان را عطا کرده که راه رسيدن به خدا را بشناسيم. وي اسلام را بهترين و جامع ترين روش مدون شده و بدون ابهام براي اين منظور معرفي کرده و خاطرنشان کرد که به همين دليل است که اسلام سريع ترين دين در حال رشد بوده و باز هم به همين دليل هدف بيشترين دشمني ها بوده است. وي توضيح داد که بر اساس قرآن همه ما در روي زمين مسوول هستيم، مسير دشواري طي خواهيم کرد و در نهايت به ملاقات خدا خواهيم رسيد. وي امام خميني را مبارزي در راه آزادي و عدالت معرفي کرد که در اين مسير به اهل بيت عصمت و طهارت اقتدا مي کرد. وي با اشاره به خاطرات نوجواني خود در آمريکا، زندگي خود را متاثر از امام خميني و انقلاب ايران معرفي کرد و گفت که در سفري که به ايران داشته هم به ديدن کاخهاي شاه و هم به ديدن منزل امام خميني رفته است. وي با بيان اينکه فرزندان او که متولد آمريکا هستند با ديدن سادگي خانه امام به گريه افتاده بودند تاکيد کرد که امام خميني با همين زندگي ساده و با دست خالي دنيا را تکان داد.
وي امام خميني را رهبري معرفي کرد که به دنبال منافع مادي و دنيوي و مقام و منصب نبود و به عنوان مثال توضيح داد که قبل از انقلاب 60 درصد نفت آفريقاي جنوبي از ايران تامين مي شد. امام خميني بلافاصله پس از انقلاب صادرات نفت به رژيم آپارتايد را متوقف کرد. امام در حالي رژيم آپارتايد را تحريم کرده و از ميلياردها دلار درآمد نفتي صرف نظر کرد که برخي رژيم هاي غربي تا آخر حامي آن رژيم باقي ماندند. وي توضيح داد که اين مثال نشان مي دهد که امام خميني انگيزه اي فراتر از انگيزه هاي دنيوي و مادي داشته است. وي گفت که براي او امام خميني نماينده آزادي و عدالت در جهان است. وي در ادامه به "رهبري استراتژيک" امام خميني اشاره نموده و آن را نتيجه پيروي از مکتب اهل بيت دانست. وي گفت امام خميني بر سر اصول اهل مصالحه و مسامحه نبود و ما نيز بايد هر جا که هستيم پرچمدار عدالت باشيم.
حجت الاسلام و المسلمين سيد عباس آيله يا، يکي ديگر از علماي مسلمان ساکن آمريکا سخنران بعدي اين کنفرانس بود که با موضوع «وجوه متمايز شخصيت امام» سخن گفت. وي گفت که ابعاد شخصيتي امام خميني کم نيست و من فقط به برخي از آنها اشاره خواهم کرد. وي به تشريح مفهوم اسلام ناب محمدي از ديدگاه امام پرداخت و آن را اسلامي دانست که ما را نسبت به سرنوشت جامعه و جهان اسلام مسوول مي داند. وي با اشاره به علمايي که براي حمايت از امام خميني استخاره مي گرفتند آنها را مشابه افرادي دانست که معتقد به سکوت در برابر اشغال مسجد الاقصي هستند. وي گفت به اين مسلمانان بايد هشدار داد که نتيجه سکوت چيزي است که از طرف صهيونيست ها اعلام شده، يعني اسرائيل بزرگ که از نيل تا فرات يعني مکه، مدينه، نجف و کربلا را هم در بر مي گيرد. وي گفت بايد بين کساني که سکوت مي کنند و آناني که در برابر ظلم مبارزه مي کنند تفکيک قائل شد. وي امام خميني را رهبري معرفي کرد که بار ديگر امت اسلامي را به ميراث غدير و ولايت اميرالمؤمنين متصل کرد.
حجت الاسلام و المسلمين سيد عباس آيله يا، در ادامه سخناني درباره عرفان امام بيان کرد و مدعي شد که بزرگترين يادگار امام خميني عرفان او بوده است. وي از آيت الله جوادي آملي نقل کرد که امام خميني در مراتب عرفان به مقام «انقطاع کامل» رسيده بوده است. وي با توضيح مفهوم انقطاع در مناجات شعبانيه يادآوري نمود که براي آنکه نماز بتواند واقعاً مومن را به معراج برساند، او بايد قبلاً اتصال خود به دنيا و ماديات را قطع کرده باشد. تنها در اين صورت است که نماز انسان را به معراج مي برد. وي عشق عميق امام به خدا و پيامبر(ص) را جنبه ديگري از شخصيت او معرفي نمود و اتصال به ولايت و پشتيباني از ولايت را مهمترين وسيله رستگاري دانست.
سخنران پاياني اين کنفرانس، حجت الاسلام و المسلمين دکتر شمالي، رئيس مرکز اسلامي انگليس بود. وي سخنان خود را با قرائت اين آيه آغار کرد « اَليَوْمَ اَکْمَلْتُ لَکُمْ دِينَکُم وَ اَتْمَمْتُ عَلَيکُمْ نِعْمَتِي وَرَضيتُ لَکُمُ الْاِسْلامَ دينًا» (مائده آيه 3) و در ادامه در زمينه تفاوت معناي «اکمال» و «اتمام» نکاتي را يادآور شد. وي اکمال را بالاتر از اتمام دانست و توضيح داد که ممکن است چيزي تمام باشد، يعني نقصي در آن نباشد، اما در ضمن هنوز کامل هم نباشد. کامل بودن به گفته او به معني بالاتر بودن کيفيت و داشتن درجه اي بالاتر است. به اين ترتيب وي نشان داد که اگرچه کسي که منکر خدا و پيامبر و مسلمات اسلام نباشد از دين خارج نبوده و مسلمان است و دينش تمام؛ اما اعتقاد به ولايت حضرت اميرالمؤمنين دين او را «کامل» مي کند.
وي در ادامه با قرائت آيه 39 سوره احزاب به تبيين مسووليت و وظايف رهبران اسلامي از ديدگاه قرآن پرداخت. در اين آيه خداوند مي فرمايد« الَّذِينَ يُبَلِّغُونَ رِسَالَاتِ اللَّهِ وَيَخْشَوْنَهُ وَلَا يَخْشَوْنَ أَحَدًا إِلَّا اللَّهَ وَکَفَي بِاللَّهِ حَسِيبًا». حجت الاسلام و المسلمين دکترشمالي گفت که اين آيه با وجود کوتاه بودنش به خوبي شرايط و وظايف يک رهبر را به ما نشان مي دهد. از جمله اينکه وظيفه او ابلاغ است و نه تحميل. نکته مهم ديگر اينکه او خداترس است و خشيت از خدا دارد و به همين دليل از هيچ کس ديگري نمي ترسد. وي گفت که ترس از خداست که مانع از اين مي شود که شيطان پيام خود را از طريق هواي نفس در دهان رهبران بگذارد.
وي با اشاره به مرجعيت در مذهب شيعه خاطرنشان کرد که شيعيان به دليل وجود مرجعيت است که به نسبت مشکلات کمتري دارند. وي به عنوان مثال گفت که در زمان انقلاب بسياري متعقد به مبارزه مسلحانه بودند، اما براي اينکه اسلحه بدست بگيرند از روحاني محل شان درخواست اجازه نمي کردند؛ بلکه از مراجع سوال کردند و مراجع نيز اجازه دست بردن به اسلحه ندادند. همچنين امروز نيز در عراق آيت الله سيستاني به شيعيان اجازه تلافي در برابر خشونت ها و خونريزي ها را نمي دهند.
وي در ادامه توضيح خشيت و ترس از خدا اظهار داشت که ما نه تنها در برابر خانواده و همسايه و اعضاي جامعه، که در برابر کل خلقت و موجودات مسوول و مکلف هستيم. وي توضيح داد که در اسلام ما حتي در برابر دشمن مان هم مسووليت داريم و مسووليم که به او ظلم روا نداريم. وي گفت که اين ترس از خداست که باعث مي شود ما نسبت به همه مخلوقات احساس وظيفه کنيم. وي اين موضوع را تفاوت عمده بين نظام اخلاقي اسلام و ساير مکاتب اخلاقي توصيف کرد. وي در ادامه گفت شکر نعمت رهبري و ولايت، آن نعمت را افزون مي کند و راه شکرگذاري اطاعت از رهبر و علاوه بر آن مهيا کردن زمينه هاي ظهور رهبران جديد است. وي گفت رهبران از آسمان نمي آيند و جامعه سعادتمند، جامعه اي است که زمينه ظهور اين رهبران را آماده کند. وي با دعا براي تعجيل در فرج امام زمان (عج) سخنان خود را به پايان برد.
اين کنفرانس که در آن سخنرانان درباره ويژگي هاي شخصيتي ، الگوي رهبري، فقاهت و عرفان امام خميني سخناني ايراد کردند با استقبال بسيار گسترده اي بويژه جوانان روبرو شده، تعداد جمعيت به حدي بود که علاوه بر پر شدن سالن اصلي و سالن طبقه دوم، تعدادي از شرکت کنندگان اجباراً در محوطه جلوي مرکز ايستاده بودند. در بخشي از برنامه هاي اين کنفرانس نيز فيلم مستندي درباره زندگي ومبارزات و آخرين روزهاي حيات حضرت امام خميني (ره) به نمايش در آمد.


1