شعرناب

شیخ عباس کورد کومائین

شیخ عباس كورد كومائین
شيخ عباس كرد كومائين(رحمه الله) ملقب به پیر شهاب‌الدین از معتبران اهل تصوف بود و انواع كرامات و رياضات داشته و در فنون علوم شريعت و طريقت كامل بوده است.
شیخ عباس در حدود یک قرن و اندی پیش در روستای کومائین زندگی می‌کرده و ضمن ارشاد و راهنمائی مردم این دیار به راه راستین و حقیقت دین، کارهای خارق‌العاده‌ایی را نیز انجام داده است، به گونه‌ایی که بر اساس گفته‌های مردمان منطقه این شیخ توانسته است با سلوک و چله‌نشینی به قدرتی دست یابد که نه تنها ۷۲ بیماری را شفا می‌دهد؛ بلکه زمام امور مارها را به دست گرفته و بر آنان امر و نهی نماید.
اکنون پس از گذشت ۱۳۰ سال از مرگ شیخ عباس، مردم معتقد و دراویش و دیگر رهروان طریقت قادریه از هر گوشه‌ی این سرزمین، خاک تربت وی را به عنوان تبرک در پارچه‌ای ریخته و در جیب می‌گذارند، زیرا که اعتقاد دارند با وجود این خاک از گزند هر ماری در امان هستند.
گويند: «شيخ چهار خليفه داشت كه در گرماي فصل تابستان لباس از تنش بيرون مي‌آورند و بر تنش عسل و شربت شيره مي‌ماليدند و شيخ را در كوه هواره برزه می‌بستند تا جانوران و پرندگان به او هجوم آورند و ازخونش بمكند و گوشتش آب شود و گوشت و خون جديد در بدنش پديد آيد».
شيخ عباس فرزند سيد محمد ويس‌مراد، فرزند سيد محمد گلمراد از سادات برزنجه عراق است كه در دوران پدرش به ايران آمده و در روستاي كومائين در منطقه «گاوه رو» بنام «هواره برزه» سکنا گزید.
نزد "شيخ عبدالقادر دولت آبادي" از پيران طريقت قادريه در "دولت‌آباد" طريقت عليّه قادريّه دريافت كرد.
او در تمام طول حيات خويش در «هواره برزه» در حال عبادت زيست و سر انجام در همانجا به عالم اعلي پر كشيد و پيكر پاكش در روستاي كومائين به خاك سپرده شد.
روستای کومائین از توابع بخش موچش و در مسیر جاده‌ایی سه راه گاوشان قرار دارد. این مسیر پس از گذشتن از روستای خامسان و طی نمودن چندین روستا به روستای تاریخی و آیینی کومائین می.رسد. کومائین در ۶۵ کیلومتری شمال شرقی شهر کامیاران و ۷۵ کیلومتری سنندج قرار گرفته است.
وجه تسمیه این روستا معانی بسیاری دارد، اما معنی که بیشتر می‌توان به آن اشاره کرد این است کومایین از ۲ جزء «کو» یا همان کوه و «مایین» که اصطلاح محلی دام است تشکیل شده است، آوردن لغت کوه به دلیل قرار داشتن در میان چند کوه و آوردن کلمه «مایین» به خاطر این‌که این روستا از قدیم‌الایام دام‌های بسیاری داشته است ریشه لغوی کومایین را نشان میدهد.
گویند شیخ عباس، از داشته‌های دنيائی جز گاوی كه زندگی‌اش را با آن تامين می‌كرد چيزی نداشت.
شيخ علاءالدين فرزند حاج شيخ حسين پسر سوم شیخ عباس كه پير حاضر طريقت كومائين است مي‌فرمايد: «از پدرم شنيده‌ام كه كرامات شيخ به حد تواتر رسيده است».
امروزه نيز هر گاه كسي دچارمارگزيدگي شود با استفاده از خاك مطهر شيخ عباس كه بر آن زخم مي‌نهند بهبود می‌يابد و بيماران روحي نيز با ورود به مرقد مطهر ايشان شفا می‌يابند.
شيخ عباس يك برادر بنام محمد شريف و هفت پسر به نام‌های جبرئيل، ابراهيم، حسين، حسن، احمد، محمود و عبدالرحمن داشته كه همگي اهل علم و تقوي و عبادت بوده‌اند.
نسب ایشان با بیست نسل به امام موسی کاظم(ع) می‌رسد:
شیخ عباس > سید ویس‌مراد > سید گل‌مراد > سید سلیمان > سید رسول > سید یوسف > سید یاسین(یس) > سید قلندر > سید عبدالسید > سید عیسی الاحدب > سید حسین > سید ابایزید > سید عبدالکریم > شیخ عیسی برزنجی > سید بابا علی همدانی > سید بابا یوسف همدانی > سید بابا منصور > سلطان سید عبدالعزیز > سلطان سید عبدالله > امام اسماعیل محدث > امام موسی کاظم(ع).
لازم به ذکر است طریقت قادریه کردستانات هر کدام جداگانه با سلسله‌هایی به حضرت عبدالقادر گیلانی رحمه‌الله می‌رسند؛ از جمله آن‌ها می‌توان به فِرَق زیر اشاره کرد:
▪︎کومایینی
▪︎صوله‌ای
▪︎طالبانی
▪︎کسنزانی
سه شاخه کومایینی و صوله‌ای و کسنزانی، به شیخ سید اسماعیل ولیانی و شاخه‌ی طالبانی به شیخ محمود طالبانی می‌رسند و از آن بزرگان پس از چند شخصیت دیگر سلسله ایشان به حضرت عبدالقادر گیلانی(غوث گیلانی) خواهد رسید. بنابر روایات مردم محلی، غوث گیلانی پسر امام موسی کاظم(ع) و برادر امام رضا(ع) می‌باشد. البته روایات دیگری نیز هست که در این مقال نمی‌گنجد.
سلسله طریقت (بیعت و توسل و استادی) شیخ عبدالقادر گیلانی:
- حضرت رسول اکرم(ص)
- حضرت علی(ع)
- شیخ حسن بصری
- شیخ حبیب عجمی
- شیخ داود طایی
- شیخ معروف کرخی
- شیخ سری سقطی
- شیخ جنید بغدادی
- شیخ ابوبکر شبلی
- شیخ عبدالواحد تمیمی
- شیخ ابوالفرج طرسوسی
- شیخ علی هکاری
- شیخ ابو سعید مخزومی
- شیخ سید عبدالقادر گیلانی.
جمع‌آوری و نگارش:
#سعید_فلاحی (زانا کوردستانی)
منابع نت


1